Фонд

Благодійний фонд Богдана Сороки – незалежна інституція, заснована у Львові в грудні 2022 року, під час російської окупації, за заповітом його доньки Устини Сороки, дизайнерки одягу та викладачки кераміки у Львівському інституті мистецтв, яка вже є однією з промоутерів ініціативи Save Ukraine Art 22.

Наслідуючи вчення Богдана, який також був захисником і популяризатором української культури та мистецтва, Устина – під час війни, коли росіяни знову прагнуть знищити історію та культуру її країни – назвала Фундацію на честь батька і вирішила присвятити себе сприянню розвитку, захисту, збереженню та поширенню культурної та мистецької спадщини в Україні.

Богдан Сорока

Богдан Сорока народився 2 вересня 1940 року в тюрмі “Бригідки” у Львові, Україна.

Його мати, Катерина Зарицька, відома політична активістка та українська борчиня за свободу, була ув’язнена радянською владою під час вагітності.

Він мав чудове почуття гумору, допитливий розум і непереборну енергію. Його спосіб мислення був унікальним і дивовижним, він постійно і невтомно намагався зробити своє мистецтво досконалим, навіть у ті періоди, коли воно було заборонено КДБ для всіх виставок в Радянському Союзі.

Одним із захоплень Богдана Сороки, яке часто втілювалося у його творчості, була любов до українського народного мистецтва, зокрема гуцульського (з Карпатського регіону України). Він став одним із перших колекціонерів гуцульського мистецтва і, мандруючи пішки від села до села, створив найбільшу колекцію рідкісних українських дерев’яних канделябрів, які інакше були б втрачені.

Сорока вважається одним з найвидатніших українських художників 20 ст. Його основною технікою була ліногравюра, гравюра на лінолеумі, хоча є кілька робіт, виконаних у техніці олійного живопису на полотні. Він дуже близько зійшовся з графічним дизайном і в 1993 році був запрошений викладати в Національну академію мистецтв у Львові, де в 1996 році заснував кафедру промислової графіки і був її деканом до 2006 року.

У 2012 році він був нагороджений орденом “За інтелектуальну мужність” від незалежного культурного огляду “Ji”. У 2013 році він вирішив написати “Спогади Богдана Сороки” – книгу, яка розповідає правдиву історію його покоління та його часу. “Спогади” стали одним з найбільш продаваних творів сучасної біографічної прози в Україні. З огляду на інтерес читачів, його “Спогади” довелося перевидати вже після його смерті.